Backspegel och önskelista

Museiåret 2011 går mot sitt slut. Kanske finns det lite tid att fundera kring året som varit men framför allt tid för att tänka framåt.

 

Inom den ideella museisektorn har vi under året sett många positiva signaler. Det fortsätter att växa så det knakar i databasen över arbetslivsmuseer - idag 1423 museer! Se mer på www.arbetslivsmuseer.se ArbetSam har aldrig varit så stort som nu - 422 medlemsmuseer! Även om man på arbetslivsmuseerna är medvetna om problem och utmaningar finns en stor optimism bland de aktiva. RAÄ:s bidrag till arbetslivsmuseer har ökat till 6 miljoner. Statens Maritima Museer har ökat bidraget till fartygsbevarade från 500 000 kronor till en miljon. Genom olika EU-projekt, framför allt Leader investeras i det industriella kulturarvet. Hur mycket vet vi inte riktigt men det är åtskilliga miljoner.

 

2012 kommer att bli ett spännande år. De politiska och ekonomiska besluten inför Kulturarvslyftet tas i dagarna. Museibranschen skall få förstärkning med 4 400 personer. Trenden på de offentligt finansierade museerna har de senaste åren varit negativ. Antalet årsverken har minskat från 4815 årsverken (1998) till 4199 årsverken (2009) Men nu storsatsar regeringen på museisektorn. Kulturarvet skall digitaliseras. Under en treårsperiod skall 4 400 tjänster skapas på eller kring landets museer. En fördubbling av museisektorn! Men för att komma ifråga som anställd är det inte museal kompetens som krävs i första hand utan en längre sjukskrivning, ett arbetshandikapp och en ganska sunkig lön. Vad innebär Kulturarvslyftet för museiyrket?  Dessutom kan man undra var alla nya museiarbetare skall rymmas? Arbetslivsmuseerna kommer med all sannolikhet att bli viktiga för Kulturarvslyftet, där finns massor med jobb som behöver göras och där finns tomma arbetsplatser.

Min önskelista för 2012 som jag lämnat till museitomten

Jag önskar att:

  1. konferensen om ångpannor 3-4 februari blir lyckad
  2. Myndigheten för kulturanalys fattar att arbetslivsmuseerna har besökare och bestämmer sig för att göra oss till en del av statistiken så att vi inte missar 13 miljoner museibesökare!
  3. Museimässan blir en succé. Titta gärna på www.museimassan.se
  4. Årets Arbetslivsmuseum 2012 blir lika bra som de två föregående pristagarna

 

God jul & Gott nytt år!

 

PS. Hörde följande av en kompis som inte arbetar på museum.

Vad får man om man korsar en kamphund och en museitjänsteman?

Svaret är = En mördarsnigel!

 

Hamnkranen i Norrköping som under hösten renoverats. Tack Norrköping!

Ett Kulturarvslyft. Den gamla hamnkranen i Norrköping har under hösten renoverats. Tack Norrköping!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0