Unika maskiner II - Yxhammaren på Hults bruk
Vem behöver en yxa idag? För en Robinsondeltagare kan det vara ett förstahandsval och vid en zombieinvasion blir yxan ett viktigt verktyg. Men i övrigt är vi nog inte så många som idag rangordnar yxan före den elektriska skruvdragaren. Förr i tiden var yxan ett viktigt verktyg. Eller man skall kanske säga yxorna eftersom det fanns en rad olika yxor som användes till olika arbetsuppgifter. Yxorna tillverkades hantverksmässigt av byasmeden eller av speciella yxsmeder och en bra yxa kunde gå i arv i familjen.
När den industriella revolutionen kom till Sverige mekaniserades tillverkningen av yxor och en rad yxfabriker grundades. Idag finns tre yxfabriker kvar, Gränsfors bruk i Hälsingland, Wetterlings yxor i Gästrikland och Hults bruk i Östergötland, strax utanför Norrköping. Nu för tiden sker yxsmides i smidespressar där det uppvärma yxämnet flyttas mellan de olika verktygen i yxpressen, se film.
Mellan hantverkssmidet och yxpressen finns en mystisk maskin, yxhammaren, som i sin utformning ser ut som en stångjärnshammare med ett kortare skaft. Längst fram sitter en rad verktyg för att forma yxan, ett kortare hammarskaft och sedan drivmekanismen. Yxhammaren drivs på samma sätt som en stjärthammare i en spiksmedja med piggar som lyfter hammaren genom att pressa ned bakdelen av hammarskaftet. Yxhammaren har två stora svänghjul som gör driften jämnare. Varvtalet kan inte ha varit allt för stort eftersom lyftpiggarna sitter tätt och hammarskaftet saknar en överliggare som snärtar tillbaks hammaren mot städet vilket är vanligt på exempelvis räckhammare. Hammaren har förmodligen drivits av vattenkraft.
Denna yxhammare står som ett monument utanför Hults bruks herrgård. I dagsläget känner vi inte till något fler exemplar av denna maskintyp. Bra att den blev bevarad men visst är det synd och skam att denna unika maskin skall stå ute i regn och blåst och långsamt förstöras.
Snälla ge yxhammaren på Hults bruk tak över huvudet!